ФОПи, не спіть! Вам дали 90 днів на списання боргів по ЄСВ – відлік розпочався з 3 червня

Share Button

Як виправити ситуацію ФОПу, який вже давно не працює, але продовжує накопичувати борги по ЄСВ?

Закон «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» №592-IX від 13 травня 2020 набирає чинності з 1 січня 2021 року. Окрім пункту 5 розділу 1, що набрав чинності з дня, наступного за днем його опублікування, тобто 3 червня 2020 року.

Що списуватиметься? Cуми недоїмки, нараховані «сплячим ФОПам» платникам ЄСВ з 1 січня 2017 по 3 червня 2020, а також штрафи та пеню, нараховані на ці суми. Таке списання можливе протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності Законом!

Списання боргів стосується Фізичних осіб-підприємців (крім тих, що обрали спрощену систему оподаткування) та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність: наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності.

Алгоритм дій для «сплячих ФОПів» наступний:

  1. За місцем знаходження реєстраційної справи подати заяву державному реєстратору про припинення підприємницької діяльності;
  2. До податкового органу подати звітність за період з 1 січня 2017 року до дня набрання чинності Законом №592-IX у випадку, якщо вона не була подана раніше.

Самозайняті особи мають подати до податкового органу відповідну заяву про зняття з обліку як платника єдиного внеску, а також звітність за період з 1 січня 2017 року до набрання чинності Законом №592-IX.

Увага! Податковий орган може відмовити у списанні суми недоїмки, штрафних санкцій і пені, якщо за результатами перевірки буде встановлено, що:

  • платник податків отримав дохід (прибуток) протягом періоду з 1 січня 2017 року до дня набрання чинності Законом;
  • штрафи та пеня були в повному обсязі самостійно сплачені платником.

Нараховані та сплачені або стягнуті за зазначений період суми недоїмки, штрафних санкцій і пені не підлягають поверненню.

Коментарі

Залишити відповідь