Карантин активізував шахрайські схеми з платіжними картами

Share Button

Оскільки з початком антикоронавірусних обмежувальних заходів стрімко зросла кількість безготівкових операцій, то активізувалися й шахраї. Про шахрайство з платіжними картками розповідає прес-служба НБУ для «РБК-Україна».

Почнемо зі звичного, але досі актуального зауваження. Не можна повідомляти свої персональні дані, ПІН-коди до платіжних карток, cvv-код, строк дії картки, паролі та будь-яку іншу інформацію стосовно рахунків, навіть якщо вам телефонує «служба безпеки банку». Співробітник банку ніколи не запитуватиме таку інформацію.

А тепер про новий «коронавірусний» сценарій, до якого почали все частіше вдаватися шахраї. Починаючи з березня, вони масово розсилають СМС-повідомлення від імені банків із пропозицією отримати «державну допомогу». Мета таких повідомлень або дзвінків – здобути персональну інформацію й реквізити карток.

За даними НБУ, сума збитків від незаконних дій із платіжними картками у минулому році становила 0,0042% від загального обсягу всіх операцій із платіжними картками. Якою буде статистика цього року залежить від того, чи попередимо ми літніх родичів, які перебувають в зоні ризику не лише щодо нової коронавірусної інфекції, але й карткових аферистів.

Коментарі