ПДФО за ставкою 9%! Лише для інженерів і лише законопроект

Share Button

У Верховній Раді зареєстровано проект Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб’єктів індустрії інжинірингу та інженерної справи (№ 3799).

На сьогодні, сфера інженерних та інжинірингових послуг в Україні знаходиться в однакових умовах з іншими бізнес сферами (окрім сфери ІТ), ставка податку на прибуток – 18%, ПДВ – 20% (операції на митній території України), навантаження на фонд оплати праці: ПДФО – 18%, ЄСВ – 22%, ВС – 1,5%.

На думку авторів законопроекту таке податкове навантаження є високим порівняно з іншими країнами – світовими лідерами експорту інженерних та  інжинірингових послуг.

Тому пропонується тимчасово, до 1 січня 2025 року, встановити особливий порядок оподаткування доходів спеціалістам у галузі інженерної та інжинірингової справи, які є найманими працівниками (перебувають у трудових відносинах) з суб’єктами індустрії інжинірингу та інженерної справи за ставкою 9% ПДФО і ЄСВ 5% до зарплати таких працівників.

Ознаками «суб’єкту індустрії інжинірингу та інженерної справи» вважати: не менше 70% доходів від інжинірингу та інженерної справи; кількість кваліфікованих інженерів понад 100 осіб.

При цьому сума податку з місячного доходу інженера за ставкою 9% не може бути меншою 1700,28 грн.

Законопроектом передбачається, що на період до 1 січня 2025 року суб’єкти інжинірингу та інженерної справи сплачуватимуть ЄСВ у розмірі 5 відсотків від заробітної плати кваліфікованих інженерів буде сплачуватись з заробітних плат від 9 до 66 мінімальних.

При розрахунку пенсії для таких працівників за відповідні місяці буде враховуватись заробітна плата, що буде розраховуватись виходячи з фактично сплаченого ЄСВ та ставки ЄСВ 22 %.

На думку законодавця, прийняття законопроекту дозволить підвищити рівень конкурентоспроможності сфери інженерних та інжинірингових послуг, збільшити валютну виручку українських компаній.

А що про це думають роботодавці, які залучають кваліфікованих інженерів на підприємства виробничої сфери?

Коментарі