Чи можна зобов’язати контрагента зареєструвати податкову накладну через суд?

Share Button

З важливим та цікавим рішенням Великої Палати Верховного Суду у спорі про зобов`язання контрагента скласти та зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні від господарських операцій за договорами постачання знайомити портал «Протокол».

У даній справі підприємство звернулось із позовом до енергогенеруючої компанії у якому просило зобов`язати контрагента скласти та зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні від господарських операцій за договорами постачання.

Такі позовні вимоги було вмотивовано тим, що у зв’язку із невиконанням обленерго вимог Податкового кодексу України щодо складення податкових накладних та здійснення їх реєстрації у Єдиному реєстрі податкових накладних позивач не може віднести суму податку на додану вартість до складу податкового кредиту.

Велика Палата вказала, що згадана категорія спорів взагалі не має розглядатись судами.

У даному випадку обов’язок продавця зареєструвати податкову накладну є обов’язком платника податку у публічно-правових відносинах, а не обов’язком перед покупцем, хоча невиконання цього обов’язку може завдати покупцю збитків. Тому позовна вимога покупця про зобов’язання продавця здійснити таку реєстрацію не є способом захисту у господарських правовідносинах, і не підлягає розгляду в суді жодної юрисдикції. Натомість належним способом захисту для позивача може бути звернення до контрагента з позовом про відшкодування збитків, завданих внаслідок порушення контрагентом за договором обов’язку щодо складення та реєстрації податкових накладних.

Більше інформації і постанова суду на сайті «Протокол»

Коментарі